ÜÇÜNCÜ KILIÇ

İzmir'in Yunan işgalinden kurtarıldığı gün, 9 Eylül 1922'de, İzmir'e süvari birliği ile girerek İzmir Hükümet Konağı'na bayrağı diken ilk kişi, süvari Yüzbaşı Şerafettin Bey'di.


Prof. Dr. Kemal Arı'nın Üçüncü Kılıç (İzmir'in Kurtuluşu ve Yüzbaşı Şerafettin) kitabında konu ayrıntılı olarak ele alınmıştı:

''...Yüzbaşı Şerafettin'in bulunduğu 4. Süvari alayı Sabuncubeli'nden aşağıya uzanan yol boyunca Mersinli'ye doğru ilerliyordu. 4. Süvari Alay Komutanı Reşat Bey, Yüzbaşı Şerafettin'i öncü birliğin komutanı yaptı. Ordu İzmir'in kapılarına dayanmıştı... Yüzbaşı Şerafettin'in emrindeki müfreze Halkapınar'a yürüdü. Girdiği çatışmada 4 erini şehit vermişti. Ne olursa olsun yola devam eden  öncü birlik  Punto'ya (Alsancak) ulaştı. Kordon'a doğru hareket etti.

...Yüzbaşı Şerafettin Bey, elinde kılıcı, kıtasının başında bir solukta Konak Meydanı'na çıkmak, Hükümet Konağı'na ve Sarıkışla'ya ulaşmak amacındaydı. Pasaport'a ulaşılmıştı. Burada Şerafettin Bey atılan bomba sonucunda yaralandı. Hatta  bindiği zavallı at, bombanın etkisiyle karnı parçalanarak telef oldu. iki derin şarapnel yarası alan Yüzbaşı Şerafettin ise yeni bir at, elinde kılıçla duraklamadan yoluna devam ediyordu. Gümrük'e geldiler. Buradan ara sokaklardan geçerek Konak Meydanı'ndaki Hükümet Konağı'na doğru yol aldılar... 

Yüzbaşı Şerafettin
...Yüzbaşı Şerafettin'in müfrezesi Hükümet Konağı'nın önündeydi. Onun da asıl hedefi burasıydı. Çünkü bir kent, ancak merkezden yönetilir ve temsil edilirdi. Buraya bayrak çekilerek işgal, bitirilmiş olacaktı. Konağa yöneldiler. Fakat kapısı kilitliydi. Yüzbaşı Şerafettin'in emir subayı  Mülazım Konyalı Ali Rıza Bey, konağın yan kapısına ulaştı. Zincirli kapı kırılarak içeri girildi. İçerden ana kapı açıldı. Yüzbaşı Şerafettin bir ok gibi atından fırladı; bir Türk genci yanında bayrak getirmişti. Bayrağı aldı, önce arka arkaya gözyaşları içinde, uğrunda büyük bir ulusun yıllarca mücadele ettiği şanlı bayrağı öptü. Kanı ve gözyaşları bayrağa akıyordu. Bayrağı hemen koynuna soktu. Sonra da bir elinde silahı, öteki elinde kılıcı, koşar adımlarla açılan ana kapıdan içeri girdi. Türk bayrağını Hükümet Konağı'nın balkonundaki göndere çekeceklerdi. Bir kenti, Hükümet Konağı temsil ettiğine  ve bütün bir kentin yönetimi bu konaktan yapıldığına göre, Hükümet Konağı'na bayrağın çekilmesi çok anlamlıydı. Bu, kentin düştüğü, ele geçirildiği, işgal idaresinin ona erdiği ve artık kentin başka bir otoritenin elinde olduğu anlamına gelecekti... Nihayetinde düşman bayrağı direkten alaşağı edildi. Balkona şanlı Türk bayrağı Yüzbaşı Şerafettin Bey tarafından çekildi...''

Yüzbaşı Şerafettin İzmir Hükümet Konağı'nda
Kaynak: Prof. Dr. Kemal ArıÜçüncü Kılıç (İzmir'in Kurtuluşu ve Yüzbaşı Şerafettin), Zeus Kitabevi, İzmir, Eylül 2006.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder